The Cassini-Huygens Saturn Mission

Af John Folkmann

Når super avanceret elektronik skal på flere års rejse til vores univers' yderste grænser, må der tages ekstra robuste forholdsregler. Ekstreme varme- og kuldegrader, rystelser, stråling og ikke mindst sammenstød med rumpartikler i skræmmende størrelser med 60.000km/t kræver viden, know-how og især test, test og atter test. Crysberg ie tager et kig på én af vor tids største opdagelsesrejser...

 

Cassini-Huygens er et af de mest ambitiøse missioner nogensinde lanceret i rummet. Fuldt læsset med kraftfulde instrumenter og specialkameraer er rumfartøjet sendt til planeten Saturn og det omfattende omliggende system af ringe og måner. Fartøjet blev sendt på sin mission i 1997 og ankom efter 7 års rejse til Saturn systemet den 30. juni 2004.

 

Saturn er enorm. Ni gange vil jorden kunne ligge på tværs af Saturns ækvator. Det er den næststørste planet i vores solsystem, kun overgået af Jupiter. I modsætning til Jorden, som har fast form, består Saturn hovedsageligt af brint og helium. Saturn går meget langsomt rundt om Solen, men spinder til gengæld ekstremt hurtigt om sin egen akse. En Saturn år varer mere end 29 år, mens en Saturn dag varer kun 10 timer og 14 minutter.

 

Det tog næsten to årtier at udvikle fartøjet, som egentlig består af to selvstændige dele; Cassini er udviklet af NASA og er en såkaldt Orbiter, som vil gå i kredsløb om Saturn, mens Huygens, som er udviklet af European Space Agency (ESA), er en mindre sonde, specialfremstillet til at lande på Titan, Saturns største måne.

 

Under den lange rejse til Saturn, vil Cassini’s motorer kun brænde i ca. 1% af tiden, hvilket vil give fart nok til at foretage de resterende 99% af turen som en lang glidetur.

 

Cassini Orbiter har omtrent samme størrelse som en 30 personers bus og vejer omkring 6 tons. Mere end halvdelen af ​​vægten er raketbrændstof. Tre termoelektriske generatorer leverer al strøm til rumfartøjet. Ombord på Cassini er blandt andet et kamera, som er så effektivt, at det tydeligt kan se årstallet på en dansk en-krone fra 4 kilometer afstand. Derudover er der instrumenter til telemålinger på lang afstand, udstyr som kan måle lysbølgelængder, mikrobølger, magnetfelter, støvpartikler - og meget andet godt at vide.

 

 

Kommunikation

Cassini Orbiter kommunikerer normalt via en high-gain antenne, eller i tilfælde af strømsvigt eller andet problem, gennem en af de to low-gain antenner. Det forventes at der - udover en massiv mængde indsamlingsdata - sendes over 300.000 farvebilleder tilbage til jorden under den flere års lange mission.

 

Al teknik ombord har flere funktioner. For eksempel vil High-gain antennen senere i år fungere som en sikkerhedsparaply for Cassini, mens den flyver gennem et område af tæt pakkede partikler i ét af Saturns ringsystemer.

 

Cassini er det fjerde rumfartøj der besøger Saturn, men det første til at indgå i et egentligt kredsløb i Saturns omfattende system, og dens mission er at flyve tæt forbi Saturn hele 76 gange.

 

 

Cassini-Huygens har allerede gjort flere store opdagelser

 Den 25. december 2004 blev Huygens adskilt fra Cassini Orbiter, og efter en turbulent tur ned gennem tætte gasskyer, lykkedes det Huygens sonden at lande sikkert på overfladen af Titan. Huygens sendte derefter en del data tilbage til jorden ved hjælp af Cassini Orbiter som relæ. Desværre var Huygens kun aktiv i 90 minutter, men de data som kom retur til jorden har givet helt uvurderlige nye oplysninger om vores solsystem. Dette var den første landing nogensinde opnået i det ydre solsystem.

 

Den 3. april 2014 rapporterede NASA, at der var fundet beviser for en stor underjordisk ocean af flydende vand på Enceladus, en af ​​Saturns måner.

 

Når Cassini rumfartøj endelig ankommer til selve Saturn i 2017, vil det være med så stor hastighed, at NASA bliver nødt til at brænde rumfartøjets motorer i hele 97 minutter for at bremse ned til kredsløbet.

 

KILDE: NASA Jet Propulsion Laboratory

 

 

 

Når man som Crysberg arbejder med robust elektronik til daglig, vil der helt naturligt være stor fokus på missioner som denne. Viden indsamles fra alle verdenshjørner og endog universets ydre kanter. Udviklingen inden for robust elektronik går hurtigt, og for Crysberg gælder det om at være på forkant med viden og praktisk know-how.